Memeler kadınlar için dişiliğin sembolü olarak kabul edilir. Bu sebeple kanser veya başka bir hastalık nedeniyle memesini kaybeden kadınlar önemli psikososyal sorunlarla baş etmek zorunda kalırlar.
Mastektomi ile eş zamanlı veya sonrasında benzer dokularla veya protezlerle meme dokusunun yeniden oluşturulmasına meme rekonstrüksiyonu denilmektedir.
Meme rekonstrüksiyonu oldukça zor bir ameliyattır ve özellikle kanser sonrası uygulanacaksa en doğru karar ve güzel sonuçlar için hastanın genel cerrahi, plastik cerrahi, patoloji ve onkoloji doktorunun oluşturduğu uzman bir ekip tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

Meme rekonstrüksiyonunda en iyi aday kimdir?

Birçok mastektomi hastasında meme rekonstrüksiyonu için tıbben bir engel olmayıp, çoğu hasta mastektomi ile eşzamanlı olarak rekonstrüksiyon yapılması muhtemeldir.
Meme rekonstrüksiyonu için en iyi aday, kanserin mastektomi sayesinde tamamen ortadan kaybolduğu hastalardır. Onkolojik açıdan rekonstrüksiyonda engel görülmeyen hastalara güvenle bu işlemler yapılmaktadır..

Cerrahinin Planlanması

Kanser teşhisinin konmasından itibaren rekonstrüksiyonu tartışmaya başlayabilirsiniz. İdeal olanı, genel cerrahınız ve plastik cerrahınızın birlikte plan yapıp ameliyata girmeleridir. Ortak verilecek kararla eş zamanlı veya sonrasında yapılacak bir ameliyat planlanması yapılır.

Ameliyat İçin Hazırlık

Onkoloji, genel cerrahi ve estetik cerrahi tarafından yapılan planlama sonrası gerekli hazırlıklar yapılır. Ölçümler yapılır. Otolog doku transferleri yapılacaksa ek görüntülemeler istenir.

Ameliyat Sonrası

Genel anestezi altında yapılacak bir cerrahi sonrası hastanede 2-5 gün arası kalınabilmekte ve drenleriniz olmaktadır. Sonrasında ki süreçte de yapılacak ameliyata göre özel sütyenler kullanılmaktadır.

Normale Dönmek

Mastektomi ve rekonstrüksiyon veya sadece flep rekonstrüksiyonu ameliyatından sonra normale dönmeniz birkaç hafta sürebilir. Protez ameliyatında ise bu süre daha kısa olabilir. Rekonstrüksiyon ile normal duyu kazanılmaz; ancak, zaman içinde bir miktar duyu gelebilir. İzlerin çoğu zaman içinde solabilir. Ancak bu süre 1 yılı bulabilir ve hiçbir zaman izler tamamen kaybolmaz.
Egzersiz ve hareketlere ne zaman başlayacağınız konusunda cerrahınızın tavsiyelerini dinleyiniz. Genel kural olarak, 3-6 hafta arasında cinsel ilişkiden ve ağır egzersizlerden kaçınmanız gereklidir.

TOP